איך מתגרשים נכון?
הסטטיסטיקה מראה שבקרב האוכלוסייה היהודית בארץ, שליש מהזוגות הנישאים, צפויים להתגרש.
שכיחות הגירושים וניסיון העבר, המלמד עד כמה מכאיב, דורסני, טראומטי ויקר, עשוי להיות גירושים ניהול משפט גירושין עבור שני בני הזוג, הביא זוגות רבים להגדיר לעצמם את הרצון "להתגרש נכון", ולהמציא גם את המושג "גירושין בהסכמה".
כלומר גירושים בהסכמה הם למעשה, גירושים הנעשים מתוך הידברות וכבוד הדדי, מבלי לבזבז את כל החסכונות המשותפים על הליך משפטי ארוך ומייגע, ומתמקדים במינימום פגיעה ונזק לילדים, ובמחשבה איך לא להשאיר "אדמה חרוכה" למען שיתוף פעולה הורי בעתיד לאחר שהזוגיות מסתיימת.
כיום יש יותר ויותר אנשי מקצוע בתחום, ובראשם, מגשרים בעלי רקע משפטי או טיפולי, הנותנים מענה מעשי לשאלה של זוגות רבים – איך להתגרש נכון?
בתשובה לשאלה, איך להתגרש נכון, יש מספר שלבים חשובים בדרך:
1. אסטרטגיה – בשלב הראשון על הזוג להחליט, האם לנהל הליך גירושים בהסכמה, או לקחת את זה לבית משפט. המשמעות של פניה לבית משפט היא כמעט תמיד, מלחמות קשות והפקדת כל מה שיקר לזוג, הן מבחינה חומרית והן מבחינה רגשית בידיהם של עורכי הדין, כשאף אחד לא באמת יודע מה תהיה החלטת בית המשפט שמונעת במקרים רבים משיקולים קרים של חוקים יבשים ומהרושם הלא תמיד אובייקטיבי שהותירו עורכי הדין המנהלים את המערכה על השופט.כמו כן, פניה לעו"ד לפתיחת הליך משפטי, לעולם תיתפס אצל הצד השני כצעד תוקפני של הכרזת מלחמה, היות והשיטה המשפטית הישראלית בה יש מנצח ומפסיד מחייבת לא פעם את עורך הדין לכתוב כתב תביעה משמיץ ומכפיש שבהכרח ילבה רגשות קשים כמו עלבון, שנאה, קנאה, ורצון לנקמה.בשלב זה כדאי לכל צד להגדיר לעצמו מהם הרצונות והצרכים האמיתיים שלו, בנוגע לעניינים השונים הכרוכים בהסכם הגירושים. אין ספק שגירושים בהסכמה הם לטובת בני הזוג לא כל שכן לטובת הילדים ושיתוף הפעולה ההורי, אם הם יכולים ומוכנים להתחייב לתהליך הזה.
2. מזונות – ההחלטה להתגרש מלווה בחרדה כלכלית. במציאות של אחרי הגט, כל אחד מבני הזוג יאלץ לנהל משק בית נפרד ולשאת בעצמו בעלויות שונות שחלקן מוכפלות אחרי הגירושין. גם אצל גברים וגם אצל נשים קיים פחד מירידה ברמת החיים וממציאות של מחסור בטח כאשר הדין מטיל חובת מזונות אבסולוטית על הגבר (במקרה של בני זוג יהודים).גובה המזונות מהווה את אחת מנקודות המחלוקת העיקריות בהסכמי גירושין. חשוב לזכור שלא פוסקים מזונות לילד על פי רמת החיים שלו, אלא על פי הצרכים שלו. האב אמור לשלם את הצרכים הבסיסיים של הילדים, והאם צריכה להשתתף בנטל של מה שמעבר לכך.גברים רבים מביעים חשש "לצאת פראיירים" ולהיות נתונים לסחטנות כספית של הנשים שכן בפועל קשה לשייך לאן הולך כל שקל של מזונות ילדים לאחר העברתם לאישה. נשים מאידך, מערבות בדרישת המזונות שלהן מניעים פסיכולוגיים, לא תמיד מודעים, כמו "כמה אני שווה" וכו'.
3. משמורות והסדרי ראיה – כשזוגות רוצים להתגרש נכון, הם מביעים פחד מכך שהילדים יפגעו מהמתח והעויינות שמתעצמים ביניהם בעקבות המחלוקות. פער בציפיות בנוגע למשמורות והסדרי הראיה הוא דבר שכיח. כדי לא להגיע לבית משפט, להימנע מהידרדרות נוספת של היחסים ולחסוך משאבים של זמן וכסף, זוגות בוחרים לפנות לגישור ולדבר על תוכנית הורות העוסקת בהסדר המהותי ופחות בכותרות פורמאליות כמו משמורת.היום התפיסה המקצועית והחברתית היא שילד צריך שיהיה לו זמן איכות משמעותי עם שני הוריו, כך שגם אם מבחינת הגדרת משמורת, החזקה הפורמאלית היא של צד אחד, בפועל ייקח בית המשפט בחשבון את הצרכים המשמעותיים של הילדים וככל שניתן מבחינת מסוגלות הורית והאב מעוניין בכך הנטייה תהיה לאפשר שהייה וקשר משמעותי גם עם האב, כך שניהול קרבות קשים והתעקשויות על נושא זה במהלך מאבק משפטי, גם מקצין את ההכפשות, גם פוגע בילדים וגם לא פעם נכשל בעיקר אם אין הצדקה מהותית למנוע מהאב את הקשר המשמעותי עם ילדיו..
4. חלוקת הרכוש – הבעיות בחלוקת הרכוש מתעוררות בעיקר בתחומים האפורים, בהם יש ספק לגבי השייכות של נכס או חפץ מסוים. חשוב שתהיה שקיפות מוחלטת כשמגיעים להסכם רכוש. מעבר לכך, יש כמובן רכוש בכל ערך רגשי כמו תמונות, סרטים, או חפצים שונים.
5. איך לספר לילדים – ילדים, גם קטנטנים, הם רגישים מאוד וקולטים הכל. חשוב מאוד לספר ולהסביר בצורה ברורה לילדים, בהתאם לגילם ואופיים, על הפרידה, כדי שלא יחיו בהרגשה שקורה משהו משמעותי וקשה, אבל הם לא יודעים מה קרה, וכדי לא ליצור אצלם תקווה ואשליה באשר לחזרה של ההורים.
6. ההסכם והגט – בשלב הקרוב לחתימה על ההסכם, הרגישויות והעצבים החשופים, מביאים לכך שקל מאוד לבעוט ב-הכל ו"לשבור את הכלים". חשוב לגלות שליטה, לנטרל רגשות ולהפעיל שיקול דעת, עד כמה שניתן. הגעה להסכם משמעותה התפשרויות וויתורים משני הצדדים.
לאחר שההסכם מאושר ומקבל תוקף של פסק דין בבית המשפט לענייני משפחה, זה השלב שבו מכה ההבנה שהגירושין אכן רשמיים וסופיים וטקס קבלת הגט והדיון סביבו הופכים למשהו יותר פורמאלי וטיקסי, כשהחלטת הגירושין כבר ברורה ומעוגנת בפס"ד.
לסיכום
להתגרש נכון, אפשר כששני בני הזוג מצליחים לראות את הילדים ולנהוג באחריות וגם להבין כי סיום הקשר עם האדם שעומד מולם באופן מכבד ישרת בסופו של דבר את המשפחה כולה ואותם אישית בשנים שעוד יבואו אחרי הגירושין, חשוב להבין ולזכור שלא רק הצרכים והרצונות האישיים שלהם יכולים להתקיים בהליך זה, וגם הצד השני כואב, פגוע, ונכון לדיאלוג מבלי לוותר על האינטרסים המהותיים שלהם אך עם פשרות למען העתיד ולמען הילדים.