אפוטרופוס לילדים
אפוטרופוס לילדים הוא הסמכות המשפטית שרשאית לקבל החלטות בנוגע לזכויות והחובות של הילדים. הצורך באפוטרופוסות לילדים נוגע בילדים שנמצאים מתחת לגיל 18 ונחשבים ע"פ החוק כקטינים. אפוטרופוס אחראי למגוון תחומים ונושאים שנוגעים בחייו של הקטין, לרבות – חינוך ולימודים, הקניית כישורים לעבודה בעתיד כאדם בוגר, שמירה וקבלת החלטות בנוגע לנכסים שבבעלות הקטין, ניהול ופיתוח האפשרויות שעומדות בפני הקטין, מקום מגוריו, קבלת טיפול רפואי, וכדומה.. בעיקרון הוא שהקטין לא מוסמך לקבל החלטות בנוגע לעצמו עדיין, ומסיבה זו נדרש מבוגר אחראי שישמש לו כאפוטרופוס והוא יקבל עבורו את ההחלטות מתוך שיקולי טובתו להמשך החיים כאדם בוגר.
אפוטרופוס ילדים במהלך תהליך גירושין
האפוטרופוסים של הילדים הם ההורים. גם במהלך תהליך גירושין או לאחריו הילדים ממשיכים להיות תחת חסותם של ההורים, ושני ההורים ממשיכים להיות האפוטרופוסים שלהם, זאת ללא כל קשר לענייני המשמורת והסדרי הראיה שנידונים בהליך הגירושין. העובדה כי נקבע שהילד יישאר בחזקת אימו ותהיה לה משמורת עליו לא מקנה לה זכויות של אפוטרופוס בלעדי ויחיד, לאבא יש עדיין זכות משפטית להיות חלק מקבלת ההחלטות בנוגע לעתיד ילדיו.
משמורת ילדים במהלך תהליך גירושין
הסמכות שמחליטה בנוגע למשמורת הילדים היא בית המשפט לענייני משפחה או לחליפין בית הדין הרבני, תלוי במי מהשניים בחרתם כסמכות שבה יתנהל הדיון ותתקבלנה ההחלטות בנושא זה. המקום שבו בחרתם להגיש את התביעה למשמורת ילדים הוא המקום שידון בנושא ויקבל את ההחלטות.
האינטרס שמובא לידי שיקול במהלך קבלת החלטות בנוגע למשמורת הילדים הוא – טובת הילד. בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני יקבעו את טובת הילד על פי המלצות שיתקבלו מגורמי הסעד השונים ועל פי חוות הדעת של העובדים הסוציאליים שבית המשפט מינה לסקור את המצב ולהגיש בגינו ערכאות וחוות דעת מקצועיות.
במקרים קיצוניים בית המשפט או בית הדין הרבני יכולים לקבוע שקיים צורך למנות מומחה שיבדוק את מסוגלות ההורים ועל פי זה תתקבל ההחלטה בנוגע למשמורת הילדים. מטבע הדברים האם היא הצד המועדף לקבלת משמורת הילדים, במיוחד כאשר מדובר בילדים צעירים, אך בית המשפט מביא לידי חשבון גם את מורכבות המצב של בני הזוג שנמצאים במהלך תהליך גירושין, וכמו כן גם את דעתו של הילד. דעתו של הילד אמנם נשמעת, אך היא מהווה אך ורק רקע למצב המשפחתי ואין ברצונותיו לקבוע את טובתו. בית המשפט מחליט על משמורת הילדים בהתחשב בכל מרכיבי המצב המשפחתי ובהתאם לחוות הדעת המקצועיות שיוגשו לו מטעם הגורמים המקצועיים שהוא ממנה לכך.
ילדים עד גיל שש נחשבים בגדר של "חזקת הגיל הרך" והחוק קובע שהם יישארו בחזקת האם, זאת במידה ולא הוכחה חוסר מסוגלות הורית מצד האם בהתאם לחוות הדעת שהגורמים המקצועיים סיפקו לבית המשפט. נטייתו של בית המשפט לקבוע משמורת ילדים לטובת האם מורגשת גם בגילאים גדולים יותר, אך ככל שהילדים גדולים יותר כך דעתם נשמעת יותר ומשפיעה על קבלת ההחלטות של בית המשפט בנוגע למשמורת ההורית שתמונה להם.
הסדרי ראיה בתהליך גירושין
הסדרי ראיה הם דבר שונה לגמרי מנושא משמורת ילדים בגירושין. הסדרי ראיה מתייחסים למי מההורים שלא קיבל משמורת על הילדים, ומאחר וזו זכותו המלאה והלגיטימית לראות את ילדיו, בית המשפט קובע את הזמנים שבהם הוא יבלה עם ילדיו, וכך הצד שאינו מוגדר למשמורת הילדים לא יהיה נתון לחסדי בן או בת הזוג שקיבלו את משמורת הילדים, זכותו לראות את הילדים ולפתח איתם קשר הורי תישמר ותוגן על פי ההגדרות שיוסדרו ויסוכמו בהסדרי הראיה.
מאחר והסדרי הראיה נוגעים למציאות חייהם של שני ההורים, הזמנים שיקבעו יהיו בהסכמת שני הצדדים, ובמידה ולא תתקבל הסכמה הדדית בית המשפט יפסוק על פי דעתו ובהתחשבות למרכיבי המצב המשפחתי.
- לשאלות ותשובות נפוצות בנושא הסדרי ראיה ומשמורת ילדים – לחץ כאן
גישור – הפתרון הנכון ביותר עבורכם
כאשר מדובר על מקרים של גירושין וילדים חייבות להתקבל הסכמות משותפות של שני הצדדים בנוגע למגוון תחומים ונושאים שקושרים את ההורים הגרושים יחד לעוד שנים רבות. הילדים המשותפים ממשיכים לאלץ את בני הזוג לתקשר באופן ראוי ומתוקן, זאת על מנת להגן על טובת הילדים ולמנוע מהם להפוך לקלף מיקוח במחלוקות הגירושין של ההורים.
זוג שהחליט בעבר להתחתן כנראה מצא המון דברים משותפים וכתוצאה מכך גם החליט לפתוח בחיים משותפים יחד. על אף שתהליכי גירושין מתאפיינים בסערת רגשות והמון תחושות של כעס, אכזבה, וכדומה.. באמצעות ניהול נכון של תהליך הגירושין אפשר להגיע להסכמות שמשרתות את אינטרס שני הצדדים וכמובן שמות את טובת הילד קדימה.
גירושין וילדים זה שני נושאים הפוכים בתכליתם. גירושין מבטאים את הרצון והצורך להיפרד ולפרק את השותפות, אך ילדים מבטאים את המחויבות והצורך להישאר ולנהל את השותפות. תהליך גירושין שמתבצע באמצעות עורכי דין ומאבקים משפטיים ארוכים ומייגעים יביא להחרפת הסכסוך בין ההורים המתגרשים, דבר שישפיע גם על המשך ההתנהלות בניהם לאחר שבית המשפט פסק את תנאי משמורת הילדים והסדרי הראיה. הבחירה בהליך גישור גירושין תביא את הצדדים לגיבוש הסכמות באמצעות גורם צד שלישי ניטראלי שמבין את החוק ואת המורכבות הייחודית של בני הזוג המתגרשים, וכך תהליך הגישור יעניק לצדדים את האפשרות להרגיע את הרוחות ולהגיע להסכמות שיהיו מקובלות על שניהם במידה כזו או אחרת. הליך גישור גירושין מעניק לצדדים את היכולת להמשיך ולנהל את השותפות על אף שהם החליטו לפרק אותו ולפתוח תהליך גירושין.
הליך הגישור מייצר הסכמות והסתייגויות בנוגע לנושאים שמרכיבים את הגירושין, ואת ההסכמות הללו המגשר גירושין יביא על הנייר בצורה של הסכם גישור, אותו בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני יאשרו, ואז יינתן לו תוקף משפטי מחייב. התנאים שמתקבלים בנוגע למשמורת הילדים והסדרי הראיה יכולים להיפתח לדיון מחדש במקרה שחלו שינויים במציאות המשפחתית וטובת הילד משתנה בהתאם.