גירושין וילדים
למרות העלייה החדה בשיעורי הזוגות המתגרשים, והעובדה כי אחת מכל שלוש משפחות בארץ צפויה להתפרק, עדיין, עבור הילדים, גם אם תחושת החריגות היא פחותה לעומת שנים עברו, מדובר באירוע קשה, רעידת אדמה של ממש וקרע המהווה טראומה, במידה זו או אחרת.
כיום כשמבחינה הורית ותרבותית, הילד נמצא במרכז, ברור הרצון להבין את התהליכים שעוברת נפשו לנוכח פרידת ההורים. יש ניסיון למזער ככל הניתן את הפגיעה בילד, ולהקל על תהליכי ההסתגלות שלו וההשלמה עם מצב החיים החדש. נקודת מוצא זו הביאה זוגות רבים העומדים לפני הליך גירושין לתור אחר דרך שבה העיקרון המנחה, הוא טובת הילדים, ושיתוף פעולה בין ההורים, למען המשך החיים שלאחר הגט. גירושין מסוג זה קבלו את השם הכללי גירושין בהסכמה.
איך לספר לילדים?
להורים יש נטייה לרצות "לחסוך" מהילדים את בשורת הפרידה והגירושין, והם נמנעים לעתים קרובות מלספר להם על ההחלטה במשך זמן רב , גם כאשר האווירה בבית כבר קשה ומתוחה. אין טעות גדולה מזו. ילדים, גם בגילאים צעירים מאוד, הם רגישים וחכמים ומבחינים בשינויים הקלים ביותר בהלך הרוחות בבית, ובוודאי שהם קולטים שמשהו לא בסדר, בעיקר אם הוריהם לחוצים, כועסים, עצובים, והיחסים ביניהם אינם כשהיו. ילד יהיה הרבה יותר אומלל ונתון במצוקה, אם הוא מרגיש שמתרחש זעזוע עמוק ומשמעותי, אבל אין לו מושג מה בדיוק קורה, ואף אחד לא משתף אותו.
הדרך המומלצת לספר לילדים אודות ההחלטה להתגרש, היא ליזום שיחה משפחתית, ע"י שני ההורים, ובה הם ידגישו כי ההחלטה היא משותפת וסופית. וכן יספרו לילדים, בהתאם לגילם, פרטים על העתיד להתרחש, על השינויים בהסדרי המגורים וכו'. חשוב מאוד לאפשר לילדים לשאול שאלות ולהביע את אשר על ליבם, אם לא באותו רגע, אז בהזדמנות נוספת.
דגש נוסף הוא, להבהיר, עד כמה ההורים אוהבים את ילדיהם, שעובדה זו לא תשתנה לעולם, ושהגירושין הם בשום אופן לא אשמתם של הילדים ושהם לא מהווים מניע להחלטה.
תגובת הילדים
ילדים עשויים להגיב באופן שונה על הבשורה בדבר הגירושין, זה תלוי בגיל הילד, באופיו, טבעו, וכן בנסיבות הפרידה.
חלק מהתגובות האופייניות לילדים של הורים גרושים הן:
שינויים בהתנהגות- כעסים והתקפי זעם, התבודדות והסתגרות, עצב ודכדוך
קשיי למידה, בעיית ריכוז והתדרדרות בהישגים בלימודים
שינוי חברתי – הסתגרות, או להפך,בילוי ממושך עם חברים מחוץ לבית
שינוי בהרגלי האכילה והשינה
קשיים בעמידה במשימות ומטלות
מצבי רוח משתנים
כך או כך, עבור כל אחד מבני המשפחה ובעיקר לילדים, דרוש זמן כדי להתרגל ולהתמודד עם השינויים הגדולים שחלו בחיים בעקבות הגירושים.
מהן השלכות הגירושין על הילדים?
אין ספק בקרב המומחים כי לגירושין יש השפעה על ההתפתחות הרגשית והקוגניטיבית של ילדים גם בטווח הארוך. הילדים רואים את הגירושין כדחייה ונטישה שלהם. בעיניי הילדים ההורה שיזם את הגירושין, או זה שעוזב את הבית, לא מעוניין בהם, ולא חושב עליהם, אלא על עצמו, צרכיו ורצונותיו, והם מרגישים לא רצויים, זנוחים, ולא נאהבים. הרגשות המתעוררים בעקבות תחושת הנטישה הם של זעם וחוסר אונים, אל מול אזלת היד שלהם, וכן כאב ועצבות.
גיל הילד, בין אם הוא פעוט בן שנתיים ובין אם הוא מתבגר בן 16, משמעותי מאוד ובכל גיל יש שלב התפתחותי שעשוי להיפגע אם ההורים לא יגלו רגישות, הקשבה ותשומת לב. למשל אצל ילדים קטנים בין גיל שנתיים לחמש, יכולה להיות רגרסיה התפתחותית, חזרה לחוסר שליטה בסוגרים, הרטבת לילה וכו', וכן חרדות נטישה והתקפי זעם. אצל ילדים בגיל בית ספר, התערערות היציבות בבית ובחיים, יכולה להשפיע על ההישגים בלימודים וכך לייצר חוסר ביטחון ותחושת כישלון, שיגרמו גם לקשיי הסתגלות ובניית ביטחון עצמי בחיים הבוגרים. אצל מתבגרים, בעיקר אם הם נחשפים לחילופי דברים קשים והשמצות הדדיות של ההורים, יכול להיווצר קושי בבניית מערכות יחסים עם המין השני.
מספר כללי ברזל להורות בצל משבר גירושין
- לא לערב את הילדים בסכסוך
- לספר לילדים על ההחלטה, בהתאם לגילם, ותוך הקשבה לצורכיהם ומצוקותיהם.
- לא לנהל מלחמות מול הילדים, להיות קורקטים ואדיבים ככל האפשר כשהם נוכחים.
- לא להסית את הילד כנגד בן הזוג, ולא לפגוע בקשריו של בן הזוג עם הילד.
- לא לפצות את הילד באופן מוגזם (מתנות, כסף, התרופפות משמעת) כמרפא לרגשות האשם.
- להגיע להסכם ולסיים את הסכסוך והמחלוקות כמה שיותר מהר.
- לשמור על יציבות והמשכיות גם בקשר של הילד עם שני הוריו וגם במסגרות- מגורים, בית ספר, חוגים וכו'.
- להמשיך ולשמור על מילוי התפקידים ההוריים- מעורבות של שני ההורים בטיפול בילד, ובחינוכו, בפעילויות בית הספר וכו'.
לסיכום
ילדים וגירושין זו סוגיה המדירה שינה מעייניהם של הורים רבים העומדים לפני פרידה ופירוק התא המשפחתי, ובצדק. רגישותם של ילדים הופכת אותם לפגיעים במיוחד, אולם, אם ההורים משתפים פעולה, מדברים עם הילדים, מכינים אותם כמו שצריך, ומסייעים להם לעבור את התקופה הקשה והמורכבת הזו, אפשר בהחלט להקל עליהם, להקטין את נזקי המשבר ולמנוע, ככל האפשר, השלכות שליליות בטווח הארוך.
הסכמי גירושין לדוגמא (ניתן להורדה) : הסכם גירושין לזוג עם ילדים | הסכם גירושין לזוג בלי ילדים
|
|