גישור – חיסיון וסודיות בהליך גישור לגירושין
הבחירה באופציה של גישור ליישוב מחלוקות וסכסוכים שעולים במהלך גירושין היא ללא ספק הבחירה הנכונה ביותר שזוגות יכולים לעשות כאשר הם מתחילים תהליך גירושין. המחלוקות שעולות תוך כדי גירושין מתחלקות לכאלו שנוגעות בתחום האזרחי, בו נושאים של חלוקת רכוש ועניינים כספיים יהיו החלק העיקרי, אך גם לתחום המשפחתי והזוגי, בו משמורת הילדים, הסדרי ראיה וכדומה יהיו החלק העיקרי. הבחירה בהליך גישור נוגעת בכל הנושאים הללו מתוך גישה אופטימית שכאשר ישנו גורם אובייקטיבי שמהווה כצד שלישי שבא לשרת את שני הצדדים בהתאם לחוק ולנושאים השנויים במחלוקת בין בני הזוג, אפשר להגיע לתוצאות מהירות שמאבק משפטי לא רק שלא יביא אליהן אלא יחריף את הסכסוך ויגרום לכל תהליך גירושין להפוך לארוך ומייגע, כמו גם שיכרוך הוצאות כספיות רבות לעורכי הדין של הצדדים.
פתרונות המחלוקת באמצעות גישור גירושין
את הנושאים השנויים במחלוקת, אותם הליך גישור בא ליישב, ניתן לפתור בכמה דרכים. האופציה הראשונה היא – פניה לערכאות השיפוטיות, הליך שנעשה באמצעות כתב תביעה לבית המשפט לענייני משפחה. האופציה השנייה היא – גישור גירושין, הליך שנעשה באמצעות הידברות של הצדדים בתיווך של מגשר גירושין מוסמך, בו הצדדים מגבשים הסכמות בנוגע לנושאים שנמצאים במחלוקת, ואת הסכמות אלו הליך גישור יביא לניסוח אותו בית המשפט יאשר כפסק דין מחייב.
כיום בתי המשפט לענייני משפחה הבינו את הכוח הייחודי שקיים בהליך גישור גירושין והם מרבים להפנות זוגות שנמצאים במהלך תהליך גירושין למגשר גירושין, זאת כדי לחסוך מאבק משפטי ארוך ומייגע שגורם לעומס רב במערכת בתי המשפט, ואף מוכיח את עצמו כלא יעיל במקרים בהם קיימת איבה ורצון בנקמה בין בני הזוג. הליך גישור גירושין מציע אופציה של גיבוש הסכמות ורק אז אלו יובאו בפני בית המשפט שיקבע אותן כנכונות בהתאם לחוק הגירושין בישראל.
גישור – יתרונות בהליך גירושין
- אחד היתרונות הבולטים בבחירת הליך גישור לגירושין זו המהירות שבה ניתן להגיע לסיום התהליך לעומת מקרים שבהם תהליך גירושין נידון בבית המשפט באמצעות ייצוג משפטי נפרד של בני הזוג על ידי עורכי דין.
- יתרון נוסף ובולט בבחירת גישור כדרך ליישוב סכסוכים שעולים בכל תהליך גירושין זו האפשרות למשא ומתן, כך ניתן להגיע לפתרונות שלוקחים בחשבון את עמדת שני הצדדים ובמידה מסוימת הם גם מקובלים על שני הצדדים. לעומת זאת במקרים שבהם תהליך גירושין נידון בבתי המשפט עמדת הצדדים נשמעת אך ההחלטה נכפת עליהם בידי השופט והיא לאו דווקא מבטאת את האפשרות ששני הצדדים מסכימים לה.
- גישור גירושין נעשה באמצעות הידברות וניהול שיח מתוקן בין זוגות מתגרשים שכרגע נמצאים במקום רגשי טעון ולא שקול. במיוחד במקרים שבהם מדובר בהליך של גירושין עם ילדים, היכולת של בני הזוג שמתגרשים לנהל דו שיח מתוקן חשובה מאין כמוה. בני הזוג אמנם נמצאים בעיצומו של תהליך גירושין אך יש להם עוד שנים רבות שבהן יאלצו לתקשר אחד עם השני, זאת לאור העובדה שישנם ילדים משותפים. כאשר המחלוקות נפתרות באמצעות הליך של גישור לגירושין ניתנת לבני הזוג אפשרות לגבש את הדרך לניהול תקשורת תקינה שתשמש אותם גם להמשך ההתנהלות במשותפת.
חיסיון משפטי בכל הליך גישור
החוק בישראל מחייב כל הליך של גישור בחיסיון משפטי לצדדים. סעיף 79 ג (ד) לחוק בתי המשפט נוסח משולב התשמ"ד – 1984, מחייב כל הליך גישור, לרבות גישור גירושין, שדברים אשר נאמרו במסגרתו של הליך גישור לא יוכלו לשמש כראיה בכל הליך משפטי אזרחי אחר.
החיסיון המשפטי שבני הזוג מקבלים במהלך הגישור מעניק להם את האפשרות לפתוח את הכל מבלי לחשוש. בזכות חיסיון משפטי זה הזוג יכולים לנהל משא ומתן מבלי לחשוש שהדברים שנאמרים יהווה עילה כנגדם בהליך של תביעה אזרחית בבית המשפט במקרה שבו לא הצליחו להגיע לגיבוש הסכם גישור על ידי המגשר.
חיסיון לסודיות בהליך גישור גירושין כמובן מחייב גם לאדם שמשמש כמגשר. החוק אוסר על מגשרים לגירושין להשתמש בכל מידע שאליו הם נחשפים במהלך הליך גישור, ובכל האמור החוק מתייחס למידע שלא ניתן לקבל בדרך אחרת במאמץ סביר לכל מטרה זולת הגישור.
מאחר ובתי המשפט לענייני משפחה מייחסים חשיבות וערך רב לאפשרות של גישור לגירושין הם גם מחייבים את הזוג שנמצא במהלך תהליך גירושין שלא למסור לבית המשפט כל מידע שעלה במהלך הליך הגישור, וכמו כן גם לא להציג מסמכים בכל עניין שעלה בדרך ישירה או עקיפה תוך כדי הליך הגישור.
הליך גישור גירושין הוא הליך חסוי והחוק מגבה את החיסיון הזה בצורה מקיפה ואחראית ביותר, כך שבני הזוג יכולים בהחלט למצוא באופציה של גישור כדרך נכונה ואף בטוחה לפתור את מחלוקות הגירושין, ועד שבני הזוג לא חותמים על הסכם גישור שהוסכם על ידי שני הצדדים, כל הפרטים שעולים במהלך הגישור, בעל פה כמו גם דברים שנוסחו לטיוטה בכתב, חסויים מגילוי וכפי שהחוק מנסח זאת – אסורים בגילוי.