החוק מחייב הליך גישור לפני כל תהליך גירושים
בשנים האחרונות הליך גישור הפך לדרך הטובה ביותר בפתרון משברים בין זוגות מתגרשים, אך הולכת ומתגבשת נוסחת החוק שתחייב זוגות מתגרשים בהליך גישור לפני הגשת תביעה לגירושין. המטרה של החוק, שככל הנראה עתיד להיכנס לתוקף בעוד חודשים ספורים, למנוע את המאבקים המשפטיים המתמשכים שלרוב מקבלים פנים מכוערות ושמים דגש על הסכסוך ולא על הפתרון ויישוב הסכסוך.
מי חושש מהחוק החדש?
המתנגדים העיקריים לחוק החדש הם כמובן – עורכי הדין, אלו שמתפרנסים מקיומו של הסכסוך בין זוגות מתגרשים. לפי נתונים סטטיסטיים אחד מכל שלושה זוגות מחליט להתגרש, דבר שהופך את תחום הגירושין לענף עסקי וכלכלי רחב מאוד, ממנו מתפרנסים עורכי דין רבים. החוק החדש מציע שכל זוג שמחליט לפתוח בהליך גירושין יהיה חייב לפנות לגישור גירושין לפני הגשת תביעת גירושין לבית המשפט או לרבנות, דבר שאמור לפתור המון משברים כבר בתחילת הדרך, לפני שהם מקבלים פנים מכוערות של נקמה ורצון להזיק לצד השני ככל האפשר.
נישואין הם הסכם שותפות
כאשר זוג מחליט לבוא בברית הנישואין הם בעצם מחליטים להיכנס לשותפות זוגית, בה הם ינהלו אורח חיים משותף. כאשר זוגות משקיעים המון מאמץ כלכלי ורגשי בבניית מפעל חיים משותף וזה בא לידי החלטה לפירוק, מטבע הדברים פירוק השותפות כרוך בהמון חילוקי דעות ואי הסכמות. כל אחד מהצדדים רואה רק את עצמו ולכן מנסה להשיג כמה שיותר מהרכוש המשותף שנצבר במהלך הנישואין. לדבר זה מתלווה גם תחושת אכזבה רגשית של מי מהצדדים, וכאשר מדובר בגירושין עם ילדים יש מי שמפסיד ונושא בהשלכות מבלי שבחר בזה. ידוע שטובת הילד היא הדבר הראשון שבית המשפט לוקח בחשבון, אך דבר זה בא לידי ניצול ציני מכוער על ידי ההורים כשהם נמצאים בתוך סערת רגשות ורצון להזיק לבן או בת הזוג ממנו הם החליטו להתגרש. הליך גישור גירושין מונע על ידי העיקרון שבין כל זוג שהחליט בהסכמה לצאת לשותפות זוגית ישנו המקום למציאת עמק השווה והגעה להסכם גישור שינחה גירושין בהסכמה.
הסכם גישור
על מנת למזער נזקים ולעבור את תהליך הגירושין בצורה הטובה ביותר, המציאות הקיימת ייצרה מגוון פתרונות יעילים, בניהם גם הליך גישור זוגי או כפי שהוא נקרא בשמו המוכר יותר – גישור גירושין. במהלך הליך גישור מתגבש הסכם גישור בין הצדדים והסכם זה, כאשר הוא נעשה על ידי מגשר מוסמך ומקצועי, כולל בתוכו את ההסכמות בנוגע לכל הסעיפים שבהם ישנה מחלוקת קיימת או שבנוגע אליהם עלולה להיווצר מחלוקת עתידית, והסכם גישור זה מובא בפני שופט לענייני משפחה שמעניק לו תוקף משפטי של פסק דין מחייב לזוג.
בקשה ליישוב סכסוך
החוק החדש בעצם מציע הקדמת תרופה למכה, ובמקום לאפשר לכל אחד מבני הזוג את הפניה העצמאית לבית המשפט או לרבנות בבקשה ל – תביעת גירושין, (בכל נושא שיהיה לרבות מזונות, משמורת ילדים, חלוקת רכוש וכו'..) מעכשיו החוק יחייב את הזוג להקדים להגשת תביעת הגירושין ופתיחת תיק גירושין את הגשת הבקשה שנקראת "בקשה ליישוב סכסוך", היא בעצם – גישור גירושין.
במסגרת החוק החדש להליך גישור שיקדים לכל תביעת גירושין, הזוג יזומנו להליך מקדים בו מגשר זוגי ינסה להביא את הזוג להסכמות בנוגע ליישוב הסכסוך, אותן יביאו על הנייר בנוסח של הסכם גישור, והוא יהיה מסמך שעל פיו כל התהליך העתידי של הגירושין יתנהל.
בתי המשפט יציעו את קבלת השירות אצל גורם מטעמם, אך ככל הנראה הדבר יגרום להם לעומס גדול מאוד ובמהירות בית המשפט יתחיל להפנות את הזוגות המתגרשים למגשרים חיצוניים שיוכלו לתת את ההתייחסות הראויה שתביא לתוצאות גישור גירושין יעיל ומקצועי. בית המשפט בתור התחלה מציע ארבע פגישות שיהוו את תחילת ההליך המקדים לגישור – בפגישות הללו הזוג יספק את המידע הרלוונטי בנוגע לחייהם המשותפים, נושאי המחלוקת שבגינם קיים הסכסוך, היכרות עם צרכיהם השונים של הזוגות, ואבחון של תמונת המצב במלווה את הליך הגירושין הספציפי. את הטיפול הראשוני בפגישות אלו יבצעו עובדים סוציאליים, אך במידה והייעוץ וההדרכה שאלו יספקו לא יוביל בקלות לפתרון ויישוב הסכסוך, הזוג יופנה להליך גישור גירושין אצל מגשר מוסמך חיצוני, ולאחר סימון הליך הגישור כלא יעיל, רק אז הזוג יורשה להגיש תביעה לגירושין בהליך משפטי.
הליך הידברות
ישנן דעות שונות שטוענות כי החוק החדש פוגע בזכויותיהם של הזוגות המתגרשים וכי לא ניתן לכפות על אדם הליך של הידברות בגישור. לטענתם ישנם מקרים טעונים מאוד, במיוחד כאשר מדובר במקרים של בגידות, וכאשר החוק מחייב את הצדדים לשבת ולדבר זו פגיעה בזכות החוקתית שלהם להגיש תביעת גירושין. האם עובדים סוציאליים מוכשרים לנהל מקרים מסוג זה? האם החוק החדש יביא לפתרון קל ומהיר של הליכי גירושין אמוציונאליים, או שניסיון זה של בתי המשפט רק יביא להעצמת הקרע והחרפת הסכסוך? טענות רבות עולות וכרגע איש אינו יודע מה צופן העתיד הקרוב בעקבות השינוי הדרמטי שהחוק החדש מביא עימו.
איך להתגרש נכון
שאלת מליון הדולר היא – איך להתגרש נכון. זה הדבר שאותו החוק החדש מנסה לפתור, אך מטבע הדברים כמו בכל דבר חדש, ילווה לניסיון זה תהליך התהוות בו יצטרכו להסיק מסקנות ולערוך שינויים על מנת לייעל את תהליך הגירושין שיחויב בהקדמת הליך גישור.
המטרה שלשמה החוק פועל היא נכונה וראויה, לגבי הביצוע – על זה אפשר להתדיין. ללא ספק הסכם גישור מציע פתרון נכון ויעיל לזוגות מתגרשים, דבר שהמחוקקים רואים בבירור לנוכח המון תיקי גירושין שלא מגיעים לידי פיתרון וגוררים תהליך גירושין ארוך ומייגע שמכביד על הזוגות ובעיקר גם על מערכת בתי המשפט. אך האם ניהול הליך גישור גירושין באמצעות עובדים סוציאליים מטעם בית המשפט זו הדרך הנכונה? לא בטוח.
גישור גירושין זהו תחום מורכב שכולל בתוכו המון מרכיבים מגוונים ושונים, ואלו גם מרבים להשתנות בהתאם לכל מקרה גירושין באופן פרטני וספציפי שמאפיין את תיק הגירושין של הזוג. אין מקרה שדומה לשני, וכל הליך גישור מתאפיין בקווים ייחודיים שמאפיינים את המקרה הספציפי. התאחדות הגישור הישראלי אמנם חושבת שהחשיבה שעומדת מאחורי החוק החדש היא נכונה, אך מייעצת לזוגות מתגרשים לא לסמוך על הליך גישור גירושין שמוצע מטעם בית המשפט. כדי לנצל את יעילותו של הליך גישור בצורה מקסימאלית אנו ממליצים לכם לפנות למגשר מוסמך ומקצועי, כזה שצבר ניסיון בתחום של גישור גירושין, וכך תוכלו לנצל בצורה הטובה ביותר (בעיקר עבורכם) את האפשרויות הרבות שהליך גישור מציע בפתרון ויישוב סכסוכים.
על מנת שנוכל להפנות אתכם למגשר מוסמך באזור מגוריכם, אתם מוזמנים לשלוח אלינו את הפרטים שלכם בתיבת הצור קשר ונציג מטעמנו יחזור אליכם בהקדם האפשרי.