Q & A – שאלות ותשובות
מה אתם צריכים לדעת בעניין תשלום מזונות בגירושים?
תשלומי מזונות הם דבר חשוב והכרחי לאישה והילדים, מטרתם לאזן את התמונה במצבים של פירוק התא המשפחתי, מצב שבו האישה והילדים עלולים להפוך ל"חלשים" ובכך להפוך לקורבנות של המצב שנכפה עליהם. פירוק השותפות של מסגרת הנישואין לרוב מלווה בתחושות קשות של כעס ורצון בנקמה, הן מצד הגבר והן מצד האישה, מטרתו של החוק – להגן על הילדים ולוודא שהם לא הופכים לכלי משחק בסכסוך בין בני הזוג. תשלומי המזונות נועדו להגן גם על האישה, כדי שלא תהיה שבויה במציאות שאין לה דרך לצאת ממנה על אף רצונה. איך פותחים תביעה לתשלום מזונות? מה עושים אם הבעל לא משלם?
- לקבלת מידע נוסף – איך להתגרש נכון
- לקבלת מידע נוסף – גירושין וילדים
- לקבלת מידע נוסף – הליך גירושין בהסכמה
- לקבלת מידע נוסף – גישור גירושין
- לקבלת מידע נוסף – הסכם גישור גירושין
דרישת תשלום מזונות בהוצאה לפועל
1.
- שאלה: במידה והתקבל פסק דין לתשלום מזונות והצד שנדרש לשלם לא עומד בתשלומים, האם אפשר להפעיל את ההוצאה לפועל כגוב גבייה?
- תשובה: בהחלט כן. תפקידה של לשכת ההוצאה לפועל נועד לשמש בדיוק למקרים מסוג זה, כאשר ישנו חיוב משפטי לתשלום והצד שנדרש לשלם לא עומד בהתחייבותו לתשלום. את התביעה לתשלום על ידי מערכת הגבייה של ההוצאה לפועל ניתן לקיים רטרואקטיבית למשך שנתיים, בהתאם לתיקון החוק כפי שהוא מובא בדיני משפחה, בו בעלי דין שהדין חל עליהם באופן אישי יכולים להשתמש בזכות זו.
2.
- שאלה: מה התהליך לפתיחת תיק גבייה של תשלום מזונות בהוצאה לפועל?
- תשובה: התהליך לגבייה בלשכה להוצאה לפועל הוא מאוד פשוט וקל, התובע נדרש להגיש בקשה לביצוע פסק דין בשלושה עותקים מאושרים של פסק הדין לקביעת תשלומי המזונות.
3.
- שאלה: כאשר מצטבר חוב בלשכת ההוצאה לפועל בגין אי תשלום של מזונות, אפשר לבטל חוב זה?
- תשובה: תשלום מזונות הינו תשלום בעל חשיבות ועדיפות רבה מאוד מצד הגופים המשפטיים, לכן לא ניתן לבטל חוב זה בשום צורה ואופן. תפקידה של לשכת ההוצאה לפועל הוא גביית החוב מהאדם שנדרש לשלמו, לכן בעל החוב צריך לגשת להוצאה לפועל ולנסות להסדיר את החוב בכל דרך שיאפשרו לו. מטרתה של לשכת ההוצאה לפועל היא גביית החוב, לכן במידה ומצבו הכלכלי של הנדרש בתשלום מעיד על חוסר יכולת לתשלום, הוא יוכל לקבל מהסמכות הממונה על התיק בהוצאה לפועל אישור שמעיד על הצורך להתחשב במצבו ועם אישור זה הוא ייגש לבית המשפט לענייני משפחה שם ידונו באפשרות לפריסת תשלומי החוב באופן שיוכל לאפשר לחייב את העמידה בתשלומים.
4.
- שאלה: כאשר הבעל לא עומד בתשלום המזונות לאישה והתיק כבר נמצא בטיפול של ההוצאה לפועל, האם אפשר במקביל לפנות גם לביטוח לאומי בסיוע בגביית החוב מהבעל?
- תשובה: כאשר ישנו גוף שממונה על גביית החוב מהבעל שלא עומד בתשלומים אסור בשום פנים ואופן לפנות לגוף נוסף שינסה לגבות את החוב. פעולה מסוג זה תעיד על האישה כמי שמנסה לגבות את החוב פעמיים ופועלת ממניעים זרים וחישובים של רווח כספי או רגש נקמה בבעל החוב, דבר שבית המשפט רואה כחמור ואסור.
תשלום מזונות לאישה
1.
- שאלה: האם תשלומי מזונות מגיעים רק למי שבא בקשרי נישואין המוכרים בחוק, או שהם תקפים גם לזוג שחי חיים משותפים אבל לא עיגן את הקשר באופן המוכר בחוק?
- תשובה: תשלומי המזונות הם תביעה לתשלום בגין ילדים קטינים שלאב ולאם יש אחריות כלפיהם, כמו גם אחריות שיש לזוג אחד כלפי השני, לכן תביעת תשלום מזונות לא מחייבת קשר נישואין המוכר בחוק! ברגע שהאישה תוכיח שהיא ובן זוגה חיו חיים משותפים ובעקבות שותפות זו נוצרה תלות כלכלית שבגינה ישנה עילה לתביעת מזונות, ניתן לבקש פסיקה לתשלום מזונות לאישה.
2.
- שאלה: תשלומי מזונות ניתנים לאישה רק כאשר הבעל מרוויח יותר כסף ממנה או שהאישה זכאית להם גם כאשר היא אישה עצמאית ומרוויחה שכר שאולי גם יותר גבוהה מהגבר?
- תשובה: תשלום מזונות מוגש כתביעה ליצירת איזון בתלות המשותפת שנוצרה בין בני הזוג במהלך חייהם המשותפים כזוג, לכן אין כל עילה לתביעת תשלום מזונות במקרים שבהם האישה משתכרת יותר מהגבר.
3.
- שאלה: האם מגיע לאישה תשלום מזונות גם כאשר היא עזבה את בעלה מרצונה והבעל רוצה שהיא תשוב?
- תשובה: האישה זכאית לתביעת תשלום מזונות מהבעל רק כאשר היא מצליחה לשכנע את בית המשפט שתשלום זה מגיע לה. במידה והאישה עזבה את הבית מסיבה לגיטימית כגון: אלימות במשפחה (פיזית או מילולית), בגידה של הבעל, וכדומה.. יש לה זכות מלאה לעזוב ולכן גם זכות מלאה לתבוע תשלומי מזונות.
4.
- שאלה: האם שתלום מזונות לאישה תלוי אך ורק בהימצאות ילדים משותפים שמוכרים כקטינים בחוק או שתשלומי המזונות מגיעים גם לאישה בזכות עצמה?
- תשובה: תשלום דמי מזונות נקבע על ידי בית המשפט כדי לאזן מצב שבו זוג החליט להיפרד מסיבה לגיטימית ועקב פרידה זו נוצר פער לרעת אחד מהצדדים. במידה והאישה לא עובדת ואין לה איך להתקיים בכוחות עצמה לאחר הפרידה מבעלה, היא בהחלט זכאית להגיש תביעה לתשלום מזונות לעצמה בלי קשר לילדים המשותפים במידה וישנם. בית המשפט יעריך באופן הגיוני את משך התקופה שתידרש לאישה על מנת להתייצב ובזמן זה הבעל יאלץ לשאת בתשלומי מזונות לאישה כדי לאזן את מצבה שנגרם בעקבות הפרידה ממנו.
5.
- שאלה: תשלומי מזונות הם דבר שניתן לגבות באופן רטרואקטיבי או שחלה עליהם תקופת התיישנות?
- תשובה: ניתן לגבות תשלום מזונות באופן רטרואקטיבי אך בית המשפט בוחן את העניין באופן נכון לכל סיטואציה והמורכבות שמובאת בה. הרבה פעמים הזמן שחולף מעיד על כך שהצד שדורש תשלום מזונות באיחור כבר ויתר על מימוש זכות זו לגבות את חוב תשלום המזונות והמשיך בחייו. כדאי לפעול במהירות בכל הנוגע למזונות כדי שהשופט יראה בהם כעניין לגיטימי לסיטואציה.
תשלום מזונות לילדים
1.
- שאלה: האם ישנו הבדל בתשלומי מזונות לילדים כאשר הם נמצאים במשמורת משותפת של ההורים?
- תשובה: משמורת משותפת לילדים בהחלט משנה את התמונה הכללית וכתוצאה מכך גם את פסיקת תשלומי המזונות לילדים. כאשר מדובר במשמורת משותפת הסכום שיקבע לתשלום לאישה יהיה נמוך יותר ויקבע לפי נתונים נוספים שמשקפים את סוגיית המשמורת על הילדים.
2.
- שאלה: האם ניתן לבקש הקטנה של סכום המזונות שנקבע? במידה וכן, בגין אלו סיבות אפשר לבקש זאת?
- תשובה: תשלומי המזונות לילדים נקבעים בהתאם למצב הנוכחי של ההורים באותו זמן נתון. הסכום שנקבע לתשלום משקף את מצבם הכלכלי. במידה והאב הוא אדם עשיר מאוד הסכום לתשלום יהיה גבוה וישקף את רמת החיים שהוא מסוגל לספק לילדיו מבלי ליצור פער ותעדוף על פני גרושתו. בהחלט ניתן להגיש בקשה להקטנת מזונות, כמו גם בקשה להגדלת מזונות, וזו תיעשה כאשר ישנו שינוי משמעותי בהכנסות של משלם המזונות.
3.
- שאלה: האם תשלומי מזונות יכולים להשתנות כאשר מתחילים פרק ב' ונישאים למישהו אחר?
- תשובה: הבעל נדרש לשלם מזונות בעבור ילדיו, לכן החלטת האישה להינשא שוב לא קשורה לחוב של הגרוש שלה כלפי ילדיו. אפילו אם האישה תתחתן עם אדם עשיר היא לא חייבת לוותר על תשלום המזונות של הגרוש שלה מאחר ולבעלה החדש אין שום חובה לפרנס ולכלכל את הילדים מנישואיה הקודמים, זו חובתו של אביהם בלבד ועליה הוא נדרש לשלם.
4.
- שאלה: האם המזונות הם חלק מהחישוב שבא לידי משא ומתן בחלוקת הרכוש במהלך תהליך גירושין?
- תשובה: לכל דבר בעל משמעות כלכלית ישנה השפעה על דבר אחר ונוסף שנלקח בחשבון. במידה ולזוג המתגרש ישנה דירה בבעלות משותפת ובמהלך הסכם הגירושין הבעל יוותר על חלקו בדירה ויעניק לאישה את הנכס כולו, נתון זה יפחית משמעותית את סכום המזונות שיקבע עבורו. מצד אחד האישה מרוויחה דבר בעל שווי כספי (ערך הדירה) שמקל את מצבה הכלכלי, ומצד שני במיוחד כאשר מדובר בדירה יש לכך חשיבות גדולה מאוד מאחר וסכום המזונות אמור לכסות את עלות הדיור של האישה והילדים.
5.
- שאלה: מה הן המשמעויות בנוגע למזונות כאשר האישה מחליטה לעבור לגור מחוץ לארץ?
- תשובה: אין למעבר זה משמעות מיוחדת מאחר וחובתו של האב כלפי ילדיו חלה עליו ללא קשר למקום שבו הם נמצאים.