Q & A – שאלות ותשובות
מה כדאי לדעת בעניין חלוקת רכוש משותף?
חלוקת רכוש משותף זה נושא רגיש וחשוב כאשר מגיעים להחלטה לפתוח בהליך גירושין. מה מתחלק שווה בשווה? ומה מגיע לאישה יותר מהגבר או להיפך? חלוקת הרכוש בהליך הגירושין תקבע את מצבכם הכלכלי בדרך העצמאית שאליה אתם עתידים לצאת מהרגע שהסכם הגירושין יהיה חתום וסגור.
- לקבלת מידע נוסף – גישור גירושין.
1.
- שאלה: הם ניתן לאבטח נכס שנקנה לאחד מבני הזוג על ידי ההורים לפני הנישואים?
- תשובה: ניתן לערוך הסכם ממון לפיו הצדדים מסכימים שאותו הנכס לא יחשב כחלק מהרכוש המשותף של בני הזוג. על אף חתימת הצדדים על הסכם ממון, חוק יחסי ממון קובע שכל נכס שניתן במתנה שייך לאדם שקיבל את המתנה, זאת בהנחה שהנכס התקבל בפרק הזמן שבו הזוג עדיין לא התחתנו, לאחר הנישואין הנכס יחשב כמתנה משותפת אלא אם כן יצוין אחרת בהסכם שנחתם על ידי הצדדים להסכמה בשייכות הנכס לאחד מהם באופן בלעדי.
2.
- שאלה: מה הן דרכי הפעולה הטובות ביותר במקרה שבו צד אחד מעוניין בפתיחת הליך גירושין והצד השני איננו מעוניין בפירוק השותפות והחיים המשותפים?
- תשובה: הנושא משתנה מעט כאשר מדובר בגבר או באישה כצד שמעוניין בפתיחת הליך הגירושין. במידה והאישה מעוניינת בדבר, היא צריכה להגיש בקשה לתביעה בנושאים הקשורים במשמורת הילדים, תשלומי מזונות, וחלוקת הרכוש המשותף, בבית המשפט לענייני משפחה. בית המשפט ינסה להביא את האישה והבעל לידי חתימת הסכם גירושין שכולל בתוכו את ההתייחסות לכל הנושאים האמורים לעיל בתביעת הגירושין.במידה והבעל מעוניין בדבר, הוא צריך להגיש בקשת תביעה לגירושין בבית הדין הרבני ועליו לבסס את התביעה בגין עילה מוכרת ולגיטימית ע"פ תנאי בית הדין הרבני. בהגשת בקשת התביעה לגירושין עליו לכלול את הסיבות שבגינן הוא מעוניין להתגרש מאשתו, כמו כן לציין את פירוט הבקשה תוך כדי התייחסות רלוונטית למשמורת והסדרי הראיה של הילדים, תשלומי מזונות וחלוקת רכוש משותף.
3.
- שאלה: האם חלוקת הרכוש המשותף כוללת גם תשלומים שמי מהצדדים מקבל מפאת פיצויים מהממשלה (נפגעי פעולות איבה למשפחות שכולות וכדומה) או מפאת נכות גופנית? האם תשלומים מסוג זה נחשבים כרכוש משותף והחלוקה בין בני זוג שמחליטים להתגרש כוללת גם אותם?
- תשובה: תשלומים מסוג זה לא נכללים כרכוש משותף מאחר והם נוגעים למצבו הפרטי של אחד מבני הזוג בלבד. ההתייחסות המשפטית בנוגע לחלוקה שנובעת מתשלומים מסוג זה תהיה רק בנוגע לתשלומים שהתקבלו במהלך הנישואין עצמם, מאחר ובני הזוג חיו יחד וסבלו או צערו של אחד מהם השפיע באופן ישיר גם על בן או בת הזוג, אך אין בהם עילה לחלוקה בנוגע לתשלומים עתידיים שיתקבלו לאחר אישור הגירושין.
4.
- שאלה: האם חלוקת רכוש משותף כוללת את כל הרכוש שנצבר במהלך התקופה שבה הזוג היה נשוי, גם במידה והרכוש רשום על שמו של אחד מבני הזוג בלבד?
- תשובה: במהלך תקופת הנישואין בני הזוג שותפים מלאים בכל דבר ועניין, לכן כל רכוש שנצבר במהלך תקופת הנישואין נחשב לרכוש משותף של שני הצדדים, גם במידה והוא רשום על שם אחד מהם בלבד. כל אחד מבני הזוג תורם את חלקו לניהול החיים המשותפים וחלק זה נלקח בחשבון כעניין אחד. כאשר האישה דואגת לניהול משק הבית, דבר זה מקנה לבעל את השקט והחופש לעסוק בניהול עסקיו וצבירת רכוש וחסכונות, חלקה של האישה מהווה קשר ישיר להישגים של הבעל, לכן כל הרכוש שהבעל צבר במהלך החיים המשותפים שלהם כזוג נשוי נחשב כרכוש משותף של שניהם. במעמד חלוקת רכוש משותף הזוג נדרש למנות איש מקצוע (רואה חשבון, אקטואר, שמאי וכדומה..) שיעריך את שווי הרכוש המשותף ועל פי ערך זה תקבע חלוקת הרכוש.
5.
- שאלה: כיצד מתבצעת חלוקת רכוש משותף כאשר לבני הזוג יש עסק עצמאי אותו הבעל מנהל והוא רשום על שמו בלבד?
- תשובה: סוגיה זו נפתרת על ידי הגשת "תביעה רכושית" שכוללת סעדים הצהרתיים, בתביעה מסוג זה בית המשפט ממנה מומחים בעלי סמכויות חקירה, לרוב מדובר ברואה חשבון, ומומחה זה מעריך את שווי העסק ועל פי נתונים אלו מתקבלות ההחלטות בנוגע לחלוקת הזוג בכל הנוגע לעסק.
6.
- שאלה: האם זכויות פנסיוניות שנצברו על ידי אחד מבני הזוג נחשבות כרכוש משותף שמובא לדיון כחלק מחלוקת הרכוש בהליך גירושין?
- תשובה: בהחלט כן. הזוג נחשב לשותף מלא בכל הזכויות והחובות שנצברו במהלך חייהם המשותפים ולכן גם זכויות פנסיוניות נלקחות בחישוב זה. יכול להיווצר מצב שבו אחד מבני הזוג ניהל עסק עצמאי וברבות השנים עסק זה פשט רגל ומי מבני הזוג שניהל את העסק נקלע למצב בו אין לו זכויות פנסיוניות שנצברו, אך בן או בת הזוג שעבדו כשכירים צברו זכויות פנסיוניות, כל אלו מובאים לדיון והערכה ולאחר חישוב הזכויות והחובות שנצברו מגיעים לחישוב איזון בו מובאת החלוקה של בני הזוג בזכויות שנצברו ובחובות שנדרשים לפירעון.
7.
- שאלה: האם דירה שאחד מבני הזוג רכש לפני הנישואין נלקחת בחשבון כחלק מהרכוש המשותף של הזוג?
- תשובה: רכוש שנצבר לפני הנישואין אינו נחשב לרכוש משותף של בני הזוג, הוא שייך באופן בלעדי למי מבני הזוג שרכש אותו לפני הנישואין, אך במידה והרכוש האמור נדרש בתשלומי משכנתא או הוצאות אחרות ששולמו במהלך תקופת הנישואין, סכום יחסי זה יבוא לידי דיון כרכוש משותף. כמו כן, במידה והנכס שנקנה לפני הנישואין העלה את ערכו במהלך תקופת הנישואין, חישוב יחסי זה של השבחת הנכס יבוא לדיון כחלק מהרכוש המשותף. במידה ובני הזוג ערכו הסכם ממון, מה שסוכם ונחתם בניהם בהסכם הממון הוא מה שיקבע את הדין בנוגע לרכוש האמור.
8.
- שאלה: האם הדין בנוגע לחלוקת רכוש משותף במהלך גירושין משתנה במקרה של גירושין עקב בגידה של אחד מבני הזוג?
- תשובה: במקרים מסוג זה ישנה חשיבות גדולה מאוד לגורם שבא כסמכות שדנה בסוגיה. ישנם הבדלים מהותיים בגישה ובקבלת ההחלטות כאשר עניין זה מובא בפני בית דין רבני, וכאשר הוא מובא בפני בית משפט לענייני משפחה. לכאורה לא אמורה להיות לסיבת הגירושין משמעות מיוחדת בנוגע לחלוקת הרכוש המשותף, אך כאשר מדובר בבגידה של מי מהצדדים, כעילה לפירוק השותפות הזוגית, ישנם תקדימים של פסיקות שנעשו על ידי בתי הדין הרבני שלקחו זאת בחשבון והשפיעו באופן ישיר גם על חלוקת הרכוש המשותף.