בשנים האחרונות יותר ויותר מחלוקות וסכסוכים אזרחיים נפתרים באמצעות הליך גישור. זהו הליך הנשען על תיווכו של צד שלישי ניטראלי ומקצועי, אשר מאפשר לצדדים המעורבים להגיע להסכמה הדדית באופן מכובד והוגן, ובתנאים הטובים ביותר לכולם.
מהותו של הליך גישור
כאמור, גישור מהווה אלטרנטיבה שכיחה לפתרון מחלוקות והגעה להסכם המקובל על כל הצדדים. גישה זו נשענת על הידברות והקשבה באמצעות תיווך של מגשר מוסמך, שאינו מעורב ואינו קשור לאף אחד מהצדדים. המגשר מספק מקום מפגש בו כל צד יכול להישמע ולהקשיב לדברי הצד השני, ומעניק להם כלים להבין זה את זה. מעבר לכך, המגשר מסייע באיתור ובהעלאת הצעות שונות ויצירתיות לפתרון הבעיות, באופן שבו כל המעורבים יהיו שבעי רצון.
היתרונות של הליך הגישור
שלא כמו פתירת מחלוקות בבית משפט, העלולה לארוך זמן ממושך של חודשים ואף שנים, גישור מקצר את ההליכים באופן משמעותי למספר פגישות שוטפות. בנוסף, גישור חוסך באופן ניכר בעלויות של בית משפט ובעיסוק הבירוקראטי המסועף והמתיש הכרוך בעניין .כמו כן, ההליך מותאם בזמניו לפניות של המעורבים, וזאת לעומת הליך בבית משפט שנקבע רק על פי מועדים הנוחים למערכת המשפטית. מעבר לכך, בעזרת גישור ניתן לפתור מחלוקות לא רק בהיבט החוקי שלהן, אלא גם מבחינת היבטים רגשיים, נפשיים, כלכליים ואחרים.
גישור מתאים לפתרון מחלוקות בתחומים שונים
חשוב לדעת: הליכי גישור מתאימים ומקובלים בתחומים שונים במשק, לרבות הבאים:
- גישור גירושין – הליך המאפשר לבני זוג להגיע להסכם גירושין בהסכמה, המעניק הזדמנות לגירושין שפויים ומכובדים. זאת, תוך פגיעה מינימאלית בילדים והפחתת מרבית המטענים שבני הזוג יישאו בהמשך דרכם.
- גישור עסקי – משמש לפתרון מחלקות עסקיות שונות בעזרת צד שלישי ניטראלי. מדובר במחלוקות הנוצרות בין שותפים עסקיים, ספקים, עובדים ומעבידים, ספקים או לקוחות, כדוגמת פירוק שותפות, רכישת מוצר פגום, הסכמי עבודה, הסכמי הזמנת עבודה או תנאי העסקה.
- גישור משפחתי – מסייע בפתרון בעיות ומחלוקות שונות במשפחה המצומצמת והמורחבת במגוון גדול של תחומים, כמו החזרי הלוואות, חלוקת קרקעות ונכסים, וסכסוכים על רקע עיזבונות, ירושות וצוואות.
- גישור שכנים – לא אחת מהווה שכנות עילה לבעיות ומחלוקות, אותן ניתן לפתור בעזרת מגשר. מדובר במחלוקות כדוגמת שימוש ברכוש משותף, מיסי בית משותף, ביצוע שיפוצים וכיסוי עלויותיהם, או סכסוך בגין מפגעי רעש או צנעת הפרט. כמו כן, לעיתים קרובות יש צורך בגישור כאשר בניין משותף מחליט על הליך של תמ"א 38, וזאת על מנת לתווך בין הדיירים ליזם הפרויקט ובין הדיירים עצמם.