מדריך לפרידה במקרים של גירושין עם ילדים
במקרים רבים של גירושין הילדים של בני הזוג מוצאים את עצמם באמצע סערת הרגשות של ההורים, כאשר ברוב המקרים הילדים ממש לא שמחים מעצם ההחלטה להתגרש. מאחר וטבעם של ילדים לפעול בדרכים מניפולטיביות על ההורים כדי להשיג את מבוקשם, הם יעשו כל מה שביכולתם כדי למנוע את גזירת הגירושין.
חלק מהילדים ינסו להשיג את מבוקשם באמצעות השתדלות והתנהגות טובה, כך יפעילו על ההורים את כובד המצפון שלא לערער את השתפרותם הפתאומית, וחלק מהילדים יבחרו בדרך השלילית וכדי לנסות להשיג את מבוקשם הם יתחילו להתפרע בין אם בבית ובין אם בבית הספר, והכל במטרה אחת ברורה – שתקשיבו להם ותבינו כיצד תהליך הגירושין משפיע גם עליהם.
גירושין עם ילדים זהו נושא מורכב שדורש הבנה מעמיקה והכנה מוקדמת, גם לטובת ההורים ובעיקר לטובת הילדים.
התנהגות שלילית אצל ילדים בגירושין
ברוב המקרים התנהגות שלילית אצל ילדים שחווים משבר גירושין אצל ההורים, תרמז על כך שהילדים רואים בהם את האשם המרכזי במציאות החדשה שנכפתה עליהם. לרוב הכעס והשליליות מצד הילדים יופנה באופן חזק וברור יותר כלפי אחד מההורים, בו הם רואים את האשם המרכזי לגירושין.
לא תמיד האשמה שהילד מפנה כלפי אחד מההורים, או כלפי שניהם יחד, מבוססת על נימוקים הגיוניים וסיבות שיש להן אחיזה במציאות המשפחתית. הילדים יעשו כל שביכולתם כדי לשנות את החלטת ההורים, לכן הם יפעילו כל מניפולציה אפשרית על מנת להשיג מטרה זו. לפעמים הילדים יבחרו בהורה הדומיננטי יותר כאשם המרכזי בתהליך הגירושין, זאת על מנת לא לפגוע בצד החלש וכך להחריף את המצב, אך יכולים להיות מקרים רבים ומגוונים שבחירת האשם בגירושין תתבסס על דקויות ופרטים שמאפיינים באופן ספציפי את המורכבות המשפחתית הקיימת בבית.
לעיתים הכעס שהצטבר אצל הילדים יופנה כלפי אחד מההורים כמענה שכולו מבוסס על רצון בנקמה. לדוגמא: אבא לא קנה לי את האופניים החדשות שביקשתי לפני זמן לא רב, עכשיו זו הזדמנות מצוינת להפנות כלפיו את כל הכעס ותחושת הבלבול שלי. אך חשוב להבין שהמטרה של הילדים אינה ההגעה לגירושין והתנתקות מאותו הורה שכלפיו מופנית רוב ההתנהגות השלילית, להיפך, הילדים רוצים שההורים יחזרו להיות יחד והבחירה בהתנהגות שלילית היא סימן לדבר אחד בלבד – הילד רואה בכם, בשניכם יחד, כאשם בשינוי מציאות חייו, והוא מתריע בפניכם שיהיו לכך השלכות!
במקרים שבהם ההורים מצליחים להגיע למצב של גירושין בהסכמה תופעות כאלו לא יתפתחו, אך כאשר ההורים לא מצליחים לתקשר בינם לבין עצמם, ותהליך הגירושין מלווה באיבה וכעס גם מצידם, אחד כלפי השני, מציאות זו של ילד כועס הופכת במהירות לכלי נשק רב עוצמה, שהצד שכלפיו מופנה פחות כעס ברוב המקרים ממהר להשתמש בה. כתוצאה מכך יגרם לילד נזק רגשי שללא ספק ישפיע על המשך ההתפתחות הרגשית שלו וישאיר בו צלקות שידרשו טיפול בעתיד.
התנהגות חיובית אצל ילדים בגירושין
במקרים שבהם ילדים שחווים תהליך גירושין אצל ההורים מתחילים לפתע להתנהג למופת ומשתדלים ככל שביכולתם להיות בסדר, אין זה אומר שהילד מקבל את תהליך הגירושין בצורה טובה ולכן לא נדרשת התייחסות וטיפול פרטני בנוגע לאיך שהגירושין משפיעים עליו. להיפך, התנהגות חיובית פתאומית מרמזת על כך שהילד רואה בעצמו כאשם בגירושין של ההורים, לכן הוא משתדל להשתפר ולעמוד בכל הדרישות, במחשבה שאם הוא ישתפר ויתנהג טוב יותר כך יוכל למנוע את הגירושין של הוריו.
מקרים כאלו של גירושין עם ילדים, שפתאום מתחילים להתנהג בצורה חיובית ביחס למצבם הרגיל, מחייבים טיפול מהיר והתייחסות של איש מקצוע ניטראלי בו הילד יוכל לבטוח ולשתף את רגשותיו הכמוסים. אשמה כזו שהילד סוחב על עצמו עלולה להביא את הילד ליצירת מחסומים רגשיים שישפיעו על חייו הבוגרים באופן קשה מאוד. יהיה לו קשה לבטוח בזולת, להתחבר במערכת יחסים זוגית שמבוססת על אמון, ניתוק מהסביבה ואפאטיות כלפי העתיד, חוסר רצון ואמונה בדברים שטובים עבורו, ובהמשך מצבים מסוג זה עלולים אף להתפתח לדיכאון.
סימפטומים אלו לא יופיעו מיד עם תחילת תהליך הגירושין. בזמן הגירושין הילד נוטע בנפשו את תחושת האשם, אך ההשלכות העתידיות לכך יורגשו כלפי חוץ רק לאחר זמן רב מהגירושין עצמם. ישנם ילדים להורים גרושים שכבר בגיל ההתבגרות ייראו סימנים לצלקות הרגשיות, וישנם ילדים להורים גרושים שאפילו בגיל ההתבגרות ידעו להסתיר את עולמם הפנימי ולכסות על הסערה הפנימית כדי שלא תובחן כלפי חוץ. לכאן או לכאן, כאשר הילדים יגיעו לשלב שבו הם בוגרים מספיק כדי לנהל מערכות יחסים זוגיות בעצמם, אז ההשלכות הרגשיות של תהליך הגירושין יורגשו כלפי פנים וכלפי חוץ באופן ברור לכל.
גירושין וילדים – איך לעשות את זה נכון?
נפתח בעובדה שאפשר להתגרש נכון ולמנוע את השפעת הגירושין על הילדים, כל מה שנדרש לכך הוא ייעוץ מקצועי והדרכה מגורמים שמוסמכים ומנוסים לטפל במצבים מסוג זה. השורש לפתרון הבעיות טמון דווקא בצורה שבה ההורים עצמם בוחרים לנהל את תהליך הגירושין. ברגע שהילדים רואים שההורים מנהלים את הגירושין בצורה מכובדת ושאין ביניהם כעס וטינה, אז גם הילדים יבינו במהרה שאין להם שום בסיס ממשי לכעס וטינה כלפי עצמם או כלפי ההורים.
הלחץ ועוגמת הנפש ששוררת בבית בזמן הגירושין, לפני שההורים נפרדים לגמרי, הוא הסופה המסוכנת שבגינה יישארו הריסות שבהם תדרשו לטפל. בהמון מקרים גם לאחר שההורים נפרדים ואינם חולקים מגורים משותפים, חוסר מודעות והתייחסות להשלכות יגרמו להם להמשיך ותחזק את הסופה, וכך גם יגדל הנזק שיגרם כתוצאה מכך.
איך עושים את זה נכון? איך מנהלים תהליך גירושין עם ילדים בצורה אחראית ושקולה שתמנע צלקות לילדים ולכם? התשובה ברורה וכיום גם המודעות לנושא עולה ככל שהיא מוכיחה את עצמה כמוצלחת – מנהלים תהליך גירושין ע"י גישור גירושין.
ההתערבות המקצועית של מגשר גירושין תביא את ההורים להבין אחד את השני, וכך הם יוכלו להגיע להסכמות והבנות כיצד להתגרש יפה, מבלי לזרוע הרס וחורבן במקום שבו הם השקיעו את עמלם ומרצם, המקום שפעם הם קראו לו בית. תהליך גישור גירושין מיועד לגיבוש הסכם גישור גירושין שכולל בתוכו את כל סעיפי המחלוקת הקיימת, וכמו כן גם התייחסות לפרטים נוספים שעלולים להוות מחלוקות עתידיות.
את הסכם הגישור שיתגבש ועליו ההורים יסכימו, המגשר יביא בפני בית המשפטי לענייני משפחה, שם השופט יעניק לו אישור ותוקף משפטי מחייב, זאת לאחר שהוא בדק את פרטי הסכם הגישור ווידא שאכן כל ההסכמות עומדות בתקן המשפטי לענייני גירושין בחוק בישראל, ושאכן כל ההסכמות נובעות מתוך הדדיות ששמה בראשה את טובת הילדים.
ישנם גם מקרים שבהם שופטי בית המשפט לענייני משפחה לא מאשרים הסכמי גישור שנערכו באמצעות הליך גישור גירושין, זאת כאשר מדובר במגשר גירושין ללא ניסיון מספק שאינו לוקח בחשבון את כל הדגשים והסעיפים שעליהם יש לתת את הדעת, או במקרים שבהם אחד מהצדדים הביא לשולחן אדם שלכאורה הציג את עצמו כניטראלי אך בגיבוש ההסכם הוא הביא את טובתו של מי מהצדדים על חשבון הצד השני.
במידה ואתם עדיין לא נמצאים במצב של תהליך גירושין או החלטה נחרצת להתגרש, אתם יכולים לפנות לטיפול באמצעות גישור משפחתי, כך תוכלו להקדים תרופה למכה וגם אם תחליטו להתגרש בעתיד, יהיו לכם את הכלים הנכונים להתמודד עם המצב בצורה כזו שלא תשפיע על הילדים ולא תגרום נזקים מיותרים שאפשר למנוע.
הסכמי גישור גירושין לדוגמא: הסכם גירושין לזוג עם ילדים | הסכם שלום בית או גירושין