שלבים ראשונים להליך גירושין
הגעתם לשלב המכריע בו אתם מגבשים החלטה נחושה לפתוח בהליך גירושין, החלטה שללא ספק משנה את המציאות הקיימת ומובילה אתכם לשלב חדש בחיים. איך עושים את זה נכון? האם אפשר להתגרש נכון? מה צריכים לדעת ולקחת בחשבון כשמתחילים הליך גירושין?
תהליך גירושין הוא דבר מורכב ומסועף, יש המון נושאים שעומדים לדיון בפירוק השותפות הזוגית, ובשלב ההחלטה להתחיל תהליך גירושין לא תמיד לוקחים הכל בחשבון, דבר שמוביל את הצדדים לפעולות שבדיעבד יתבררו כטעות. הדבר הראשון והחשוב ביותר שאתם צריכים לקחת בחשבון הוא – כמה אתם בטוחים שזהו הצעד היחיד שמהווה אופציה להמשך? אתם יכולים אפילו לערוך רשימת בעד ונגד כדי להתבונן במצבכם באופן אובייקטיבי ככל האפשר, ולאחר שהצטיירה בפניכם תמונה שלמה רק אז תגבשו אסטרטגיה להמשך הצעדים שתנקטו.
קיבלתם החלטה – מה עכשיו?
הליך גירושין מורכב משני קווים מרכזיים – רגשי, וכלכלי. המוכנות שלכם לתהליך חייבת להתייחס לשני מרכיבים אלו, שבהמשך התהליך ישפיעו על כל הסעיפים שבאים לדיון במסגרת ההוצאה לפועל של תהליך גירושין.
ישנם מקרים של גירושין בהסכמה, בהם ההתנהלות קלה הרבה יותר, אך גם במקרה כזה הזוג נדרש להגיע להסכמות בנוגע לחלוקת הרכוש, משמורת הילדים, תשלומי מזונות, ונושאים נוספים שלכל אחד מהצדדים יש בהם אינטרס שונה.
תהליך גירושין מתאפיין בהמון שינויים במצבי הרוח, ועליכם להיות ערוכים לתקופה לא פשוטה, שכוללת החלטות משתנות, פשרות, עקשנות, ומגוון רחב מאוד של דברים שלכאורה מנוגדים אחד לשני, וכולם באים לידי ביטוי במהלך תקופת הגירושין. כל אחד מבני הזוג רוצה את הזכויות המגיעות לו על פי חוק, וברוב המקרים הליך גירושין הוא מעין "מלחמה" על איך יראה העתיד הקרוב, לאחר פירוק השותפות הזוגית.
הליך גירושין דורש אסטרטגיה
הליכי גירושין נוגעים במגוון רחב מאוד של נושאים שלרוב שנויים במחלוקת בין בני הזוג, כדי לעשות את זה נכון עליכם לקבל ייעוץ מקצועי מאדם מוסמך, שמבין את סעיפי החוק בענייני משפחה, ומתוך ניתוח המורכבות הפרטית של מצבכם המשפחתי הוא ינחה אתכם כיצד לפעול בדרך נכונה שתוביל לתוצאה הטובה ביותר, הן בפן הרגשי והן בפן הכלכלי וחלוקת הרכוש המשותף.
עומדות בפניכם שתי אפשרויות של אנשי מקצוע שמתאימים לייעוץ גירושין:
1. עורך דין
2. מגשר מוסמך
ההבדל בין השניים מהותי והבחירה שתקבלו, בנוגע למי מהשניים אתם מחליטים לפנות, היא זו שתקבע כיצד יראה תהליך הגירושין שלכם. עורך דין לגירושין מייצג אך ורק צד אחד, וכל עניינו להגן על האינטרס החד צדדי של מי מבני הזוג שהוא מייצג.
עורך הדין מתפרנס מקיומו של הסכסוך וככל שתהליך הגירושין קשה יותר ונמרח לאורך זמן רב יותר, כך שכר הטרחה שלו גדול יותר. הוא אמנם מייצג רק את האינטרס שלכם בסכסוך הזוגי, אבל בדבר אחד אין לו אינטרס – לחסוך לכם כסף במהלך ניהול תיק הגירושין.
לעומת זאת, מגשר גירושין לא מייצג רק את אחד מבני הזוג, הוא מהווה צד שלישי ניטראלי שכל מטרתו להביא להסכמות בין הצדדים ולנסח הסכם גישור גירושין, בו כל הסעיפים שבאים לדיון במהלך הליך גירושין מנוסחים באופן משפטי מתקבל, והסכם זה יבוא לאישור מול בית המשפט לענייני משפחה ויקבל תוקף של פסק דין מחייב לבני הזוג. מגשר גירושין לא מתפרנס מהמשך הסכסוך והמחלוקת בין בני הזוג, הוא מתפרנס מההגעה אל נקודת הסיום וחתימת ההסכם שמביא את עמדת שני הצדדים בחשבון. כאשר בוחרים בהליך גישור כדרך לניהול תהליך גירושין, אין מנצח אחד ומפסיד אחד, המטרה היא – שכולם יצאו מנצחים. וכמובן, במהלך הליך הגירושין בני הזוג לא יצטרכו לפרנס עורכי דין במלחמה ארוכה ומייגעת שלרוב יהיו לה גם השלכות על הקשר וההתנהלות העתידית של בני הזוג בנוגע לילדים המשותפים, או כל נושא אחר שממשיך לקשור אתכם יחד ומצריך התנהלות ותקשורת משותפת.
טיפ חשוב – מאחר וכיום הליך גישור גירושין הפך פופולארי מאוד ובהמון מקרים בית המשפט הוא זה שמפנה את הזוג למגשר זוגי שיביא לגיבוש ההסכמות בין הצדדים, ישנם המון מגשרים מוסמכים שבהכשרתם הם עורכי דין לענייני משפחה. הדבר היחיד ששונה זה שכאשר הם ניגשים לגיבוש הסכם גישור גירושין, אין להם טעם בייצוג אינטרסים חד צדדי, ודרכי הפעולה שלהם שונות לחלוטין ממקרים בהם הם מייצגים רק את אחד מהצדדים לאורך הליך גירושין.
ממה להימנע במהלך פתיחת הליך גירושין?
בתחילתו של תהליך גירושין בני הזוג מונעים מרגשות של תסכול, אכזבה, כעס, צורך בנקמה, וכדומה.. רגשות אלו עלולים להביא אתכם לנקיטת פעולות אימפולסיביות וחסרות אחריות, דבר שיביא להשלכות שאינכם מעוניינים בהן.
הדבר הראשון כולם ממהרים לעשות זה – פתיחת תיק גירושין, דבר שבשום פנים ואופן אסור שיהיה הפעולה הראשונה שבה אתם נוקטים! פתיחת תיק גירושין זו פעולה שמשנה את המציאות הקיימת בניהול המשבר בנישואין, משבר בו לרוב צד אחד מעוניין לסיים את הנישואין וצד שני מנסה לגשר ולמצוא את הדרך לשלום בית. ברגע שהצד שהתגבשה בו החלטה להתחיל תהליך גירושין באופן רשמי יפנה לפתיחת תיק גירושין, הצד שלא רוצה בגירושים ירגיש שאין לו יותר מה להפסיד ומתוך תחושת התסכול והנבגדות שהוא חש, הוא יפעל באגרסיביות ובנחישות לגרום נזקים והרס לצד השני ולכל דבר שלתפיסתו יסב צער לבן או בת הזוג שפתחו תיק גירושין, דבר שיכול לגרום לנזקים חמורים וקשים במיוחד במקרים בהם מדובר בהליך גירושין עם ילדים.
דבר נוסף בעל משמעות חשובה, זה איפה אתם מחליטים לנהל את תהליך הגירושין שלכם. האם תפנו לבית דין רבני או לבית משפט לענייני משפחה? שני הגופים הללו מהווים ערכאה משפטית בעלת סמכות לניהול הליך גירושין, אך הם פועלים מטעמים שונים לחלוטין. כאשר פועלים בפזיזות לא לוקחים בחשבון את העובדה החשובה – איפה שתגישו את הבקשה לפתיחת תיק גירושין, שם יתקיים התהליך כולו! הליך גירושין כולל נושאים רבים ומגוונים, בניהם: תשלומי מזונות, חלוקת רכוש משותף, משמורת ילדים, הסדרי ראייה, ועוד.. האם תרצו שמי שיפסוק בנושאים אלו יהיה בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה? דברים אלו חייבים לבוא בחשבון כאשר מחליטים לפתוח תהליך גירושין, מאחר ויש להם השלכות הרות גורל בנוגע לניהול התהליך, ההחלטות שיתקבלו מטעם הסמכות הפוסקת בתיק, ובהתאם לכל אלו יתגבש הסכם גירושין שילווה אתכם להמשך התנהלות עתידית בכל הנושאים האמורים לעיל.
למידע נוסף – שאלות ותשובות בנושא תהליך גירושין