Q & A – שאלות ותשובות
מה כדאי לדעת בעניין הסכמי גירושין?
הסכמי גירושין מקבלים תוקף של פסק דין משפטי מחייב ברגע שהושלם תהליך הגירושין ושני הצדדים חתמו על ההסכם שאושר בפני בית המשפט לענייני משפחה. מה אתם צריכים לקחת בחשבון לפני שאתם חותמים על ההסכם? מה הדרך הטובה ביותר לעבור את תהליך הגירושין ולהגיע להסכמות מבלי לפגוע בילדים המשותפים?
- לקבלת מידע נוסף – גירושין בהסכמה.
1.
- שאלה: האם הסכם גירושין ניתן לביטול או שינוי כאשר אחד מהצדדים טוען שחתם על ההסכם כאשר לא היה מודע לכל הפרטים וההשלכות של הסעיפים המובאים בהסכם?
- תשובה: לאחר חתימת הצדדים על הסכם גירושין, הסכם זה מובא בפני שופט לענייני משפחה והוא מעניק להסכם זה תוקף של פסק דין. השופט מבין את האחריות שמוטלת עליו באישור הסכם זה כפסק דין ולכן הוא גם מוודא את הבנת הצדדים לכל המובא בהסכם. אי לכך התשובה היא לא, ולמרות זאת עדיין ישנו סיכוי לבטל הסכמי גירושין כאשר מוצגת בפני השופט סיבה מוצדקת כגון מצב רפואי או נפשי בעת חתימת ההסכם או כל דבר אחר שיכול לבוא בחשבון. המקרים שבהם בוטל הסכם גירושין חתום הם מעטים מאוד והסבירות לביטול הסכמי גירושין נמוכים מאוד. יש שמשכילים לפנות להליך גישור ולפני החתימה על הסכםהגירושין מגבשים הסכם גישור גירושין, שכולל את הסכמת הצדדים לפשרה בכל הנושאים השנויים במחלוקת. בהליך הגישור הצדדים מקבלים הסבר מפורט שכולל את המידע בנוגע לכל הסעיפים בהרחבה תוך כדי ירידה לפרטי הפרטים.
2.
- שאלה: האם הסכם גירושין שנחתם בבתי הדין הרבניים מקבל תוקף משפטי של פסק דין מחייב כמו זה שנחתם בבית המשפט לענייני משפחה?
- תשובה: בהחלט כן. הסכם גירושין שנחתם ואושר בין בני הזוג מקבל תוקף של פסק דין מחייב בין אם הוא נעשה בבית משפט לענייני משפחה ובין אם הוא נעשה בבית דין רבני.
3.
- שאלה: האם ניתן לערוך הסכם גירושין זמני כאשר בני הזוג לא בטוחים שברצונם להתגרש והם מבקשים להיפרד לתקופת ניסיון בה יבחנו את הזוגיות וקשר הנישואין מחדש?
- תשובה: ישנו הסכם שנקרא "הסכם פירוד" ומטרתו להביא את סיכום ההסכמות בין בני הזוג כאשר הם מחליטים להיפרד ונושא הגירושין עומד כאופציה בלבד. הסכם פירוד נוגע בכל הנושאים שרלוונטיים להסכם גירושין כגון: משמורת הילדים, תשלומי מזונות, חלוקת רכוש משותף, וכו'.. אך הוא מתייחס לכל העניין כדבר זמני שעם הזמן ייבחן מחדש ותתקבל לגביו החלטה קבועה.
4.
- שאלה: במקרים של תרומת זרע, שמגובה בהסכם של הגבר והאישה בו האישה מתחייבת שאין לה את הזכות לתביעת מזונות, האם הסכם כזה ניתן להפרה מצד האישה בתביעת מזונות לילדים?
- תשובה: תביעת המזונות איננה תביעה שמיוחסת לזכויות האישה, אלא לזכויות הילד. מאחר והילד לא היה צד בהסכם שנחתם בין האם והאב שתרם זרע, הסכם זה לא מהווה עילה משפטית מחייבת מולו, לכן בהחלט ישנה אפשרות לתבוע מזונות מהאב שתרם זרע, אף על פי שסיכם עם האישה שאין לה זכות לתבוע.