Q & A – שאלות ותשובות
מה אתם צריכים לדעת בעניין פתיחת הליך גירושין?
הליך גירושין הוא אף פעם לא הליך קל ופשוט, הוא תמיד מלווה ברגשות מוקצנים שעלולים להביא אתכם אל הקצה מבחינת יכולת ההכלה שלכם כלפי הצד השני ודרישותיו. הרי החלטתם לפתוח תהליך גירושין בגלל שאתם לא מעוניינים עוד להכיל את דרישותיו, אז דווקא עכשיו כשאתם עומדים להוציא את זה לפועל – אתם חייבים לשמור על איפוק!
הדרך הנכונה ביותר לפתוח תהליך גירושין בצורה טובה ויעילה היא לפנות למגשר. צד שלישי ניטרלי בעל ידע וסמכות משפטית שיוביל אתכם להסכמות בנוגע לכל הנושאים שקשורים בפירוק החבילה על הצד הטוב ביותר שניתן. במקום לממן את עורכי הדין שמתפרנסים מכם כל עוד המחלוקת והסכסוך נמשכים, אתם יכולים לחסוך המון כסף ועוגמת נפש, ולפתור את זה באמצעות הליך גישור.
- לקבלת מידע נוסף – גישור גירושין
- לקבלת מידע נוסף – גירושין בהסכמה
- לקבלת מידע נוסף – גירושין וילדים
הליך גירושים – נישואים אזרחיים
1.
- שאלה: מה זה אומר "התרת נישואין"?
- תשובה: המושג התרת נישואין הוא המונח המשפטי לגירושין כאשר מדובר בנישואין שנעשו באופן אזרחי. כל סוגיית התרת נישואין תידון בבית משפט לענייני משפחה.
2.
- שאלה: האם אפשר לאלץ גבר לא יהודי להתגרש מאישה יהודייה כאשר הנישואין שלהם נעשו באופן אזרחי?
- תשובה: בהחלט ניתן לאלץ את הגבר להתגרש מהאישה, פעולה זו נעשית על ידי הגשת בקשה לבית המשפט לקביעת שיפוט בהקשר התרת הנישואין. בית המשפט לענייני משפחה יבחן את הסיטואציה על מורכבות הפרטים שבה, ויקבל החלטה בהתאם לנסיבות שמועלות על ידי הצדדים. הקביעה תיפסק בהתאם לתנאי הנישואין במדינה בה הזוג התחתן את נישואיו האזרחיים, על פי חוות דעת מומחה בדין קשרי הנישואין במדינה בה הם נערכו. במידה ותמצא עילת גירושין לגיטימית שעומדת בתנאי הנישואין כפי שהם מצויים בחוק של המקום בו הזוג נישא, אפשר יהיה לאשר פסיקה של התרת הנישואין גם ללא הסכמת אחד הצדדים.
3.
- שאלה: האם ישנו הבדל במשך הזמן שלוקח הליך גירושין של חתונה אזרחית לעומת הליך גירושין של חתונה דתית?
- תשובה: לכל מקרה יש את המורכבות שנלוות לו, הדבר תלוי מאוד במצבם של הזוג. יכול להיות מצב בו מדובר בזוג שנישא בחתונה דתית אבל הצדדים מסכימים להתגרש ומגבשים הסכם גירושין במהירות, ויכול להיות מצב בו זוג נישא בחתונה אזרחית והזוג לא מסכימים להתפשר ולהגיע להסכם גירושין או שאחד מהצדדים מסרב להתגרש וטוען שאין סיבה לגיטימית בדרישתו של הצד השני לגירושין. משך הזמן שלוקח הליך גירושין לא תלוי בסוג הנישואין שבו בחרו בני הזוג להתחתן, הוא תלוי במשמעויות שסוג נישואין זה מחייב אותם ובהסכמתם להתפשר ולסיים את הקשר המשותף שאליו הם בחרו להיכנס כשהתחתנו.
4.
- שאלה: מה המשמעויות של הליך גירושין בין זוג יהודים שהתחתנו בנישואים אזרחיים?
- תשובה: הליך הגירושין הוא פירוק ההתחייבות שאליה נכנסו שני הצדדים. במידה והזוג התחתן בנישואים אזרחיים הליך הגירושין יסכם את פירוק הנישואין על פי ההתחייבות שבה הם מחויבים. במידה והם הוכרו ונרשמו כזוג נשוי על ידי הרבנות בישראל, הם יצטרכו לפנות לבית הדין הרבני באזור המגורים שלהם.
5.
- שאלה: על פי מה נקבע הדין שחל על הליך גירושין של זוג שהתחתן בנישואים אזרחיים ובמהלך הפרידה הם גרים במדינות שונות?
- תשובה: הדין נקבע על פי המקום שבו הזוג התחתן. אפשר לקיים את התהליך גם במדינה אחרת אך התרת הנישואין תיעשה על פי הדין של המדינה שבה התקיימו הנישואים האזרחיים. ניתן לפסוק את הגירושין גם ללא נוכחות אחד מהצדדים.
הליך גירושים – נישואים ברבנות
1.
- שאלה: מה המשקל שניתן לחתימת הסכם גירושין כאשר מדובר בנישואין ברבנות?
- תשובה: הסכמי הגירושין הם לא סיבה לגיטימית לגירושין עצמם. אי אפשר לכפות על מי מהצדדים להתגרש גם כאשר ישנו הסכם גירושין חתום שעליו הסכימו שני הצדדים. הסכמי הגירושין מביאים את הסכמת הצדדים בנוגע לסעיפים השונים שמובאים בו כגון: חלוקת הרכוש המשותף, משמורת הילדים, תשלומי מזונות וכו'.. אך הגירושין מקבלים תוקף רק כאשר הדבר מאושר ברבנות, אז הסכם הגירושין יכול לקבל תוקף של פסק דין משפטי.
2.
- שאלה: האם חובות שמי מהצדדים צבר הם עילה לגירושין?
- תשובה: כאשר מי מהצדדים מתנהג בחוסר אחריות וקיימת הוכחה שצבירת החובות נעשתה בגללו, עניין זה יכול להוות עילה לגיטימית לגירושין. בבית הדין הרבני כאשר הגבר הוא זה שיצר את החובות ומסיבה זו האישה מבקשת להתגרש, זו יכולה להיות עילה שתחייב אותו במתן הגט לאישה.
3.
- שאלה: איך מתמודדים עם מצב שבו הגבר או האישה מסרבים לתת גט אחד לשני?
- תשובה: הדרך היחידה להתמודד עם מצב מסוג זה היא הטלת הגבלות אזרחיות על מי מהצדדים שמסרב לתת את הגט. פעולה זו של הפעלת סנקציות אזרחיות על סרבן הגט יכולה להיעשות רק לאחר מתן פסק דין לגירושין.
4.
- שאלה: האם הבעל יכול לדרוש גט מאשתו בגין מגבלה שיש לאישה ועליה הוא ידע עוד לפני שהם התחתנו?
- תשובה: מגבלה או מום באישה יכול להוות עילה לגיטימית לגירושין אך לא במצב שבו הבעל היה מודע למגבלה זו לפני הנישואין. הדברים הובאו בפניו ולמרות הכל הוא החליט להתחייב לאישה בקשרי נישואין, לכן אין בזה עילה לגיטימית לדרישת גט מהאישה. במידה ומדובר במום או מגבלה שנוצרה במהלך הנישואין, או שהבעל לא ידע על קיומה, רק אז הדבר יכול להוות עילה לגיטימית לדרישת גט לגירושין.
5.
- שאלה: האם ישנה הגבלה בפניית האישה לבית הדין הרבני בבקשת תביעה לאחר שהיא כבר הגישה תביעת מזונות בבית המשפט לענייני משפחה?
- תשובה: במידה והאישה הגישה תביעה לתשלום מזונות בבית המשפט לענייני משפחה, תביעה זו לא מהווה הגבלה עבורה לפנות לבית הדין הרבני בתביעה לגירושין או לחליפין בתביעה לשלום בית. תביעת תשלום מזונות נוגעת אך ורק לפן הכלכלי שלה ושל הילדים ומטרתה היא מניעת מצב בו הם נתונים לחסדיו של הבעל. תביעת מזונות לא מונעת מהאישה את הפניה לבית הדין הרבני כדי לקדם את הליך הגירושין או כדי לקדם את ההגעה לעמק השווה בשלום בית.
6.
- שאלה: האם הליך הגירושין מחייב תביעות שונות לכל הנושאים השונים או שאפשר לגבש את הכל לתביעה אחת כללית שתיגע ותתייחס לכל הנושאים יחד?
- תשובה: בהחלט ניתן להגיש תביעת גירושין בבית דין רבני באופן כזה שכולל את כל הסעיפים שדורשים התייחסות במהלך פתיחת תיק גירושין, לרבות: חלוקת רכוש משותף, משמורת ילדים, תשלום מזונות, הסדרי ראיה, וכו'…