הסכמי זוגיות
העלייה הדרמטית באחוז המתגרשים בישראל הביאה את הזוגות המחליטים להתחתן בנקיטת פעולות מנע, אמצעי זהירות שמטרתו לרכך תהליך גירושין עתידי. ההסכמים השונים מעלים על הכתב את האינטרסים עליהם בני הזוג מבקשים להגן, לרבות התייחסות לרכוש ולדברים שמוכרים לנו מבעוד מועד מההסכם המוכר מכולם – הסכם ממון.
אבל האם בזה הנושא מסתכם? חד משמעית – לא. הסכמי זוגיות הפכו לפיתרון עבור זוגות שמשתייכים לקבוצות ומגזרים שונים שמחליטים דווקא לא להתחתן וכך גם לא לעמוד בפני תהליך הגירושין העתידי. הם אוהבים אחד את השני, הם רוצים להקים משפחה ולנהל חיים משותפים, אך יש להם סיבות שבגינן הם מחליטים לא להתחתן, וכדי להגן על עצמם הם עורכים הסכם זוגיות שכולל בתוכו את קווי ההגנה של כל אחד מהם בנושאים ובאינטרסים שעליהם הם רוצים להגן מבעוד מועד.
מקרים אלו נוגעים לזוגות חד מיניים או לזוגות שפשוט לא מעוניינים להתחתן (ידועים בציבור), אך הנושאים שבאים לידי דיון בתהליך גירושין לא פוסחים עליהם ולכן כדאי לתת עליהם את הדעת מבחינה משפטית גם ועל אף שהזוג לא מתכוון להתחתן. הנושאים שבאים לידי דיון בהסכמי הנישואין הם נושאים של חלוקת רכוש משותף, תשלומי מזונות, נושאים של אפוטרופוסות לילדים במקרים שבהם הסיטואציה מורכבת כזו של זוגות חד מיניים, ועוד..
הסכמי זוגיות נערכים ונחתמים לפני הנישואין, למרות שניתן לערוך ולחתום אותם גם במהלך הנישואין או במהלך הזוגיות ללא נישואין, ויש לתת את הדעת בפן המשפטי בנוגע אליהם. על מנת שהסכמי זוגיות יוכלו לקבל תוקף משפטי עליהם לעמוד במה שהחוק בישראל מגדיר וכך לייצר את ההסכמות וההסתייגויות שמובאות בהסכם על פי מה שהחוק מתיר ומאפשר.
סוגים של הסכמי זוגיות
הסכם ממון
חוק יחסי ממון משנת 1973 קובע – זוגות שבאו בברית הנישואין משנת 1974 ואילך יכולים לקבל זכות כלכלית על רכוש שנצבר במהלך החיים המשותפים. כדי לממש את הזכות על חלקם ברכוש המשותף עליהם להתגרש ואז לתבוע את זכותם על מחצית מהממון שנצבר. כדי ליצור הסתייגויות שהחוק מאפשר ולהגן על רכוש של מי מהצדדים אשר בבעלותו טרם הנישואין, או שהוא עתיד לקבל אותו בגין ירושה וכדומה, בני הזוג יכולים לחתום על הסכם ממון, או כפי שהוא נקרא בחוק "הסדר איזון משאבים". בהסכם זה יוכלו לעקוף את החלוקה שהחוק מציע כברירת מחדל, וכך יובאו לדיון סוגיות פרטיות שנוגעות לסידור היחסים האישי בין בני הזוג.
הסכם ממון מחייב אישור של בית המשפט על מנת שיהיה לו תוקף מחייב בעתיד. ישנם גם מקרים של הסכמי ממון שלא אושרו בפני בית המשפט אך כן הובאו בפני נוטריון ובעת הליך גירושין בית המשפט כן כיבד ואישר אותם. המטרה של הבאת הסכמי הממון לידי אישור בית המשפט היא כדי לוודא שההסכם שוויוני ולא יוצר מצב בו אחד מבני הזוג כלוא כאסיר לתנאיו של בן או בת הזוג. החוק מתיר החרגות לגבי רכוש שקיים לפני הנישואין בבעלות אחד מהצדדים, או רכוש שעתיד להגיע על אף שכרגע הוא לא בבעלותו של אחד הצדדים, לדוגמא: ירושה, תכניות חסכון או קרנות פנסיה וכו'.
תעודת זוגיות
תעודת זוגיות היא שיטה חדשה שמהווה פיתרון יצירתי לזוגות שלא רוצים להתחתן כדת וכדין. התעודה מונפקת לבני הזוג והיא מהווה הצהרה כי בני הזוג ידועים בציבור כזוג. תעודת זוגיות מאומתת באמצעות עורך דין אך חשוב מאוד לדעת – תעודת זוגיות לא מהווה אישור ציבורי שמוכר בחוק. תעודת זוגיות זו אפשרות שמייצרים ארגונים פרטיים והיכולת שלה להתקבל ולהשפיע משתנה במוסדות השונים ואין לגביה החלטה חד משמעית שמייחסת לה תוקף וחיוב משפטי.
הסכם לחיים משותפים
דרך נוספת של הסכמי זוגיות היא חתימת "הסכם לחיים משותפים", גם דרך זו משמשת לזוגות שמחליטים שלא להתחתן כדת וכדין. הסכם לחיים משותפים כולל בתוכו התייחסות בעיקר בנוגע להתנהלות בני הזוג בדברים המשותפים אותם הם ירצו לקבוע מראש, לרוב בנוגע לדברים שנוגעים לילדים, אך גם ובעיקר בנוגע למצב בו יחליטו "להתגרש" ולפרק את השותפות הזוגית.
ניתן להעניק להסכם לחיים משותפים תוקף משפטי מחייב על ידי הבאתו לאישור בפני שופט מבית המשפט לענייני משפחה, כך הוא הופך לפסק דין מחייב עבור בני הזוג בנוגע לכל הסעיפים שמובאים בו לדיון ונחתמת לגביהם הסכמה של בני הזוג, זאת כאמור בהתאם למגבלות החוק בישראל.
סוגי גישור שיכולים לסייע לכם
ידועים בציבור
אנשים שמגדירים עצמם כידועים בציבור והם מנהלים מערכת חיים משותפת ללא נישואין כדת וכדין יכולים לחתום כל אחד מההסכמים הנ"ל, אך כדי שיהיה להסכמים אלו תוקף משפטי מחייב הם חייבים לבוא לידי אישור של שופט בבית המשפט לענייני משפחה!
הסכמי זוגיות מחייבים הכרה מעמיקה של החוק בישראל בכל הנוגע לנישואין וגירושין, ועליהם להתייחס לכל הנושאים הרלוונטיים מתוך הכרה של מורכבות המצב הספציפית בו בני הזוג נמצאים, ובהתאם למה שהחוק מתיר ומאפשר.
על מנת לערוך הסכמי זוגיות בצורה יעילה ונכונה עליכם לפנות לאיש מקצוע שמתמחה בתחום, והוא יפרט בפניכם את היתרונות ואת החסרונות שכל אחד מהסעיפים טומן בחובו, זאת כדי שתקבלו החלטות אחראיות ונכונות שישקפו את המטרות שאתם מעוניינים להשיג מחתימת הסכם זה.
האופציה לפנות למגשר מוסמך כדי שיוביל את מהלך חתימת ההסכם היא אופציה שמוכיחה את עצמה כחכמה ויעילה ביותר, זאת לאור העובדה הפשוטה שמגשרים מייצגים את שני הצדדים יחד ומטרתם להציג בפני הזוג את מגוון האפשרויות והמגבלות שעומדות בפניהם וכך להדריך את הזוג להגעה להסכמות אותם המגשר יעלה על הכתב ומהם יצור הסכם גישור אותו ניתן לאשר בבית המשפט לענייני משפחה וכך להעניק לו תוקף משפטי מחייב.
חתימה על הסכמי זוגיות היא לא עניין של מה בכך, זהו נושא חשוב שיש לו השלכות הרות גורל על עתידכם וכדאי לבצע את עריכת וחתימת ההסכמים הללו בצורה מקצועית שאכן תגן ותשרת את האינטרסים שלשמם אתם מבקשים להכין הסכמי זוגיות מלכתחילה.
הסכמי גירושין להורדה לדוגמא: הסכם גירושין לזוג עם ילדים | הסכם גירושין לזוג בלי ילדים | הסכם שלום בית או גירושין